12/3/09

Περιβαλλον PART II: Και τώρα τι?

Με το περιβάλλον η αλήθεια είναι οτι τα κάναμε σκατά. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες τόσο σκατά που το πράγμα δεν διορθώνεται. Ας πούμε όμως οτι το ποτήρι είναι μισογεμάτο (παρεπιπτόντως πολύ καλή η διαφήμιση με το ποτήρι που όπως και να το βλέπεις σε λίγο καιρό θα είναι τελείως άδειο). Και τώρα τι κάνουμε?
Υπάρχουν πράγματα απλά τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένο οτι εφαρμόζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας:
Να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,
να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής,
να μην αφήνουμε τις βρύσες μας να στάζουν ή το νερό να τρέχει με τις ώρες χωρίς λόγο
να σβήνουμε το φως όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο (και ας βγαίνουμε για μερικά λεπτά-δεν έχει καμία σημασία)
να ανακυκλώνουμε όσο περισσότερα υλικά μπορούμε.
Υπάρχουν όμως και άλλα που θα πρέπει να "ψάξουμε" λίγο περισσότερο.Ποιά είναι αυτά?
Οι ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α,είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και καλό είναι να τις προτιμάμε.
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ (ή στο μπακάλη της γειτονιάς μας ακόμη καλύτερα) να ελέγχουμε εαν τα προϊόντα που αγοράζουμε τηρούν κάποιες προϋποθέσεις:
α)τα καλλυντικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα,β)οι εταιρείες συμμετέχουν σε προγράμματα υπέρ του περιβάλλοντος (και όχι μόνο στα χαρτιά), γ)τα ψάρια δεν έχουν πιαστεί σε δίχτυα που ψαρεύονται κα δελφίνια, δ)οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες (γενικότερα,καλό είναι να προτιμάμε προϊόντα με τη μικρότερη συσκευασία για να μειώσουμε το αίσχος των σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά).
Κάτι που συχνά δεν σκεφτόμαστε είναι τα προϊόντα που έρχονται στο ψυγείο μας από τη Βραζιλία,τη Χονολουλού και όπου αλλού: Τα προϊόντα αυτά μολύνουν το περιβάλλον με το να μεταφέρονται από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη (καύσιμα αεροπλάνων και πλοίων,ειδικές συσκευασίες κτλ). Μην ξεχνάμε επίσης οτι τα πορτοκάλια Ισπανίας για να φτάσουν στο τραπέζι μας έτοιμα να καταναλωθούν έχουν παρθεί πολύ πριν ωριμάσουν,έχουν ψεκαστεί για να διατηρηθούν φρέσκα και μετά έχουν ξαναματαψεκαστεί για να ωριμάσουν. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με πιο ευπαθή προϊόντα όπως οι μπανάνες. Αγόράστε προϊόντα με κριτήριο την εγγύτητα τους σε εσάς,ότι ακούγεται εξωτικό δεν είναι απαραιτήτως υγειινό. Με αυτό τον τρόπο θα προφυλαχθείτε από τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων και παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να στηρίξετε τοπικές οικονομικές πρωτοβουλίες,αγροτικούς συνεταιρισμούς κτλ.
Το αίσχος του κλιματιστικού: Πρώτα μολύναμε τον πλανήτη τόσο που από την υπερθέρμανση να μην αντέχεται και μετά ευήυραμε τα κλιματιστικά ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Πέρα από το προφανές (είναι φοβερά ενεργοβόρα) δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα (ή τα επειδεινώνουν όπου προϋπάρχουν) και αυθύνονται για τη Νόσο των Λεγεωνάριων (η οποία είναι τόσο χάλια όσο ακούγεται). Τοποθετήστε ανεμιστήρες στο ταβάνι, ανοίξτε τα παράθυρα κατά τις βραδινές ώρες που η θερμοκρασία πέφτει,κάντε ένα δροσερό ντους και εν πάσει περιπτώσει...λίγη υπομονή!
Φυτέψτε!! Τα δέντρα είναι η μόνη ελπίδα να γίνει το αστικό περιβάλλον ελαφρώς πιο ανεκτό. Μην περιμένετε πρωτοβουλίες του δήμου (ειδικά αν έχετε το σχοζοφρενη με το πριόνι Μεσιέ Νικήτα για δήμαρχο). Βάλτε ένα δεντράκι στο μπαλκόνι σας,είναι όμορφο,διατηρεί την ατμόσφαιρα καθαρή και σε περιπτώσεις που μιλάμε για μεγάλο δέντρο,η σκιά του είναι ένα ακόμη δέλεαρ. Προτιμήστε δέντρα με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό. (παρεπιπτόντως ρίξτε και μια ματιά στους αντάρτες κηπουρούς, ή κάπως έτσι.Όμορφη πρωτοβουλία που μόνο καλό μπορεί να κάνει στις γειτονιές μας)
Στηρίξτε οικολογικές πρωτοβουλίες στη γειτονιά ή το δήμο σας,ή ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις (αν και προσωπική μου άποψη είναι πως πρώτα πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε τοπικό επίπεδο,να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα από ανθρώπους που τα γνωρίζουν πιο άμεσα και μετά τα υπόλοιπα-βλέπε και Λευκίμμη/Κυψέλη...)
Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στο βαθμό που μπορείτε και αφυπνίστε για το πρόβλημα της Ελλάδας(με το δυσκίνητο και απρόθυμο κρατικό μηχανισμό να απαιτεί 72 χιλιάδες έγγραφα για τα φωτοβολταϊκά)
Ορίστε ως αρχική σελίδα το blackle,τη μαύρη έκδοση του google που εξοικονομεί ενέργεια.
Χαμηλώστε λίγο το καλοριφέρ. (Ναι οι 30 βαθμοί μέσα στο σπίτι,στην καρδιά του χειμώνα είναι υπερβολή!)
Ακόμη και για τους πιο "παρτάκηδες" του πράγματος,η οικολογία σε ατομικό επίπεδο συμφέρει. Προσωπικά έχω τσεκάρει λογαριασμούς μου και η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. (ακόμη και με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ)
Κλείνοντας,να σας πω και κάτι που με προβληματίζει αλλά δεν το ακούω πουθενά: Στις πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις είδα αρκετά προγράμματα υποψηφίων και ελάχιστες αναφορές στο περιβάλλον. Όλοι ήταν στο στυλ "θα φτιάξουμε δρόμους και σχολεία". Καλά τα σχολεία,καλοί και οι δρόμοι (όταν δεν γίνονται για να φαγωθούν χρήματα),αλλά λέξη για το περιβάλλον? Ποιός από αυτούς τους κυρίους εκλέγεται σε περιφέρεια χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα?Να μας το πει,βρε αδερφέ να μετοικήσουμε εκεί.Επειδή λοιπόν αχνοφαίνονται στον ορίζοντα εκλογούλες και επειδή για να διαβάζεις τόση ώρα μάλλον σε ψιλοενδιαφέρει το πρόβλημα της μόλυνσης,όταν φτάσεις στην κάλπη κοίτα να είσαι ενημερωμένος. Άσχετα από την παράταξη που θα ψηφίσεις,αν ψηφίσεις, κοίτα ο τυπάκος στον οποίο θα χαρίσεις το σταυρουδάκο σου να έχει αρθρώσει και μια λέξη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πάντα περνάνε απαρατήρητα.
Αυτά από το μέτωπο,και αν θυμηθώ και κάτι άλλο θα το προσθέσω αργότερα.Αν έχετε και εσείς καμιά ιδέα,ευπρόσδεκτη.
Άντε και την επόμενη φορά (σε κάνα μήνα πάλι;) ανεβάζω ταξιδιωτικό να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου