29/1/09

Περιβάλλον PART Ι: Εγκλήματα

Τα δέντρα ξηλώνονται από την πλατεία Κύπρου για να δημιουργηθεί στη θέση τους parking. Ο Κακλαμάνης χτυπιέται πως τα δέντρα θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση του έργου και όταν λέει κάτι ο Κακλαμάνης είναι εγγύηση (κατά δική του δήλωση). Η ΕΕ προσπαθεί να θέσει νέα όρια στις εκπομπές ρύπων και η ΔΕΗ επιμένει στο τρίπτυχο της επιτυχίας: λιγνίτη-λιθάνθρακα-πετρέλαιο. Στον υδροφόρο ορίζοντα στο Κορωπί βρέθηκε χρώμιο. Ο Ασωπός ξεχνιέται αλλά τα προβλήματά του παραμένουν. Στη Λευκίμη τη ΜΑΤ φυλάνε το χώρο που θα γίνει ο ΧΥΤΑ. Και πάμε τώρα και στα πιο μεγάλα...
Η εταιρεία ExxonMobil χρηματοδοτεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα και ΜΚΟ. Να δούμε λίγο που πάνε τα λεφτά των χρηματοδοτήσεών τους? (για να μην νομίζουμε οτι κάνουν και κάτι για την καλή τους την καρδιά)
1)Competitive Enterprise Institute: "το να υπερθερμανθεί ο πλανήτης είναι εξίσου πιθανό με το να πεθάνουμε από επίθεση εξωγήινων" και άρθρο για την υπερθέερμανση με τίτλο "Don't worry,be happy"
2)American Legislative Exchange Council: "Η υπερθέρμανση θα μπορούσε ακόμη και να σώσει ζωές"
3)Frontiers of Freedom: "Ο άνθρωπος ευθύνεται για την υπερθέρμανση και αυτό είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά? Αυτά είναι ψεύδη των οικολόγων"
4)Reason Public Policy Institute:"Ο ήλιος και όχι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας."
5)National Center for Public Policy Research:"το διοξείδιο του άνθρακα δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην υπερθέρμανση"
6)Center for the Study of CO2 and Global Change: "Οι εκπομπές CΟ2 μας κάνουν καλό γιατί........ενισχύουν την οργανικη ύλη και έτσι τρέφεται όλος ο κόσμος!!!"
7)Hoover Institution: "Ευτυχία είναι ένας ζεστός πλανήτης!"
8)Action Institute for the study of religious liberty: (αναφερόμενοι στον περιορισμό εκπομπών του CO2) "μια αδέξια προσπάθεια ρύθμισης ενός προβλήματος που μάλλον δεν υφίσταται."
Λίστα με τα ακριβή ποσά που δίνει σε αυτά τα ιδρύματα(όπως και σε πολλά άλλα) έχει δημοσιευτεί από τη Le Monde.
Σε όλη την πρώην σοβιετική επικράτεια υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες (εν ενεργεία και μη). Σε όλη αυτή την επικράτεια (σχεδόν μισή ήπειρος αν το σκεφτεί κανείς) υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρηνικά ατυχήματα (Καζακστάν,Φεργκάνα,Αράλη,Τσέρνομπιλ και τόσα άλλα).
Για χρόνια ο αντιδραστήρας 4 του Τσέρνομπιλ ήταν καλλυμένος με...άμμο (και τα μέτρα που πάρθηκαν αργότερα δεν έκαναν τίποτα το σοβαρό). Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούν χωράφια γύρω από το εργοστάσιο για να ζήσουν.
Στο Μομπάλ η δεύτερη γενιά θυμάτων (από τη μόλυνση του νερού πλέον) αναμένεται να ξεπεράσει κατα πολύ στον αριθμό τα αρχικά θύματα της χημικής μόλυνσης από την εταιρεία Union Carbide (Dow Chemical σήμερα).
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου η Μ.Βρετανία πραγματοποίησε πειράματα βιολογικών όπλων στο νησί Gruinard (γνωστό στην Αγγλία ως Anthrax island). Σκοπός των πειραμάτων ήταν να βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθεί ρίψη "κέικ άνθρακα" πάνω από γερμανικές πόλεις. Το νησί παραμένει μολυσμένο και σε καραντινα.

Στις ΗΠΑ το 85% των Ι.Χ. ξεπερνούν (κατά πολύ) τα 2000 κυβικά (ως εκτούτου "καίνε" περισσότερο,μολύνουν περισσότερο).
Στην Ελήλάδα πολλά νοσοκομεία δεν μεταφέρουν τα υψηλής επικινδυνότητας υλικά σε κατάλληλους χώρους αλλά σε χωματερές. Παρράλληλα πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν οχήματα τα οποία να παραλαμβάνουν οικιακές συσκευές οι οποίες είναι χαλασμένες (με αποτέλεσμα αυτές να καταλήγουν σε ρέματα). Ταυτόχρονα δεν υπάρχει ενημέρωση για τις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης -οι οποίες δεν θα πρέπει να πετάγοντα
ι όταν χαλάσουν,καθώς περιέχουν επικίνδυνα υλικά.Την ίδια στιγμή στις μισές πόλεις της Ελλάδας οι κάδοι ανακύκλωσης είναι σπάνιο φαινόμενο.
(συνεχίζεται...)

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία.. Κι εμένα με νοιάζει!
    Και μ'αρέσει ο τίτλος του μπλογκ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ! Θέλει δουλειά ακόμη το μπλογκ,αλλά μετά την εξεταστική θα ασχοληθώ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα ρε εκανες νεο μπλογκ και δεν ειπες τπτ?? ντροπη και αισχος... φτου..!! και ηρθε και σου μιλησε και ο φιλος μου ο wert.. τεσπα σε συγχωρω, αντε καλως μας ξαναρθες...
    να ρθει και το νετμπουκ να εισαι πιο συνεπης οπως εγω...που γραφω καθε μερα..χαχαχα
    γεια χαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή